На 19 декември наградихме участниците във Втория областен конкурс за есе на тема "Защо семейството е важно за всяко дете?", иницииран и организиран от Лумос и Младежки център - Добрич. Всички шестнадесет отличени есеисти получиха наградите си от жури в състав: Сашо Серафимов, председател на Дружеството на писателите в Добрич; Петранка Божкова, член на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти; Мария Методиева, председател на Фондация "Св. Николай Чудостворец"; Снежана Ванкова, ръководител на Фондация "Лумос" за Област Добрич.

Наш гост на събитието беше д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности" в Община град Добрич, която поздрави участниците и раздаде наградите в първа възрастова група.

В конкурса участваха деца и млади хора от Добрич, Шабла, Каварна, Тервел и община Добричка.Пристигналите 78 есета, съдържаха много емоции, мечти и сериозни размисли за важността на семейството за развитието на всяко дете.

Някои от тях звучат тревожно: „Повечето от съвременните родители подкрепят децата си материално, а не морално. Според мен точно това е една от причините децата да бъдат толкова емоционални, с ниско ниво на поведение, поради липсата на достатъчно внимание, грижа и любов.“ А.А.С.,14 г. от Добрич.

Други споделяха своята благодарност и любов към семейството си: „Дава ни любов и сигурност, подкрепя ни, когато залитнем, вярва в нас, дори когато самите ние сме изгубили надежда. Семейството е фар, който дори и в най-мрачните и мъгливи дни и нощи ни показва верния път. Мама и татко ме научиха да бъда горда и смела, да рискувам и да се боря за важните неща. От тях разбрах колко празен е животът без мечти, без вяра в доброто. Надявам се след време да възпитам и своите деца по същия начин!" Й.П.К 13 г. от Каварна.

А трети си дадоха сметка колко са щастливи, че имат семейства, нещо, което не е даденост за всяко дете: „Колко различни са тези изоставени детски очи! Дали мечтите на тези очи са същите като нашите? Според мен не са, защото ако ние мечтаем за материални подаръци, те мечтаят за майчина прегръдка и бащина закрила“. В.Т.Е. 12 г. от Шабла.