29/06/2020

Филм за процеса на ДИ в България през призмата на 10 елемента на Лумос

10 елемента, 10 години. Поглеждайки назад към изминалите 10 години, разговаряхме с хората, които направиха тази промяна възможна, за постигнатото и приноса на Лумос, за техния опит и научените уроци. 


Вижте тук

16/02/2020

Филм за работата на Лумос във Варна и Добрич


В края на януари Лумос се изтегли от двата демонстрационни региона - Варна и Добрич. Искаме да благодарим на екипите на Лумос в двата града, както и на всички партньори, които повярваха, че е възможно институциите за деца да бъдат затворени. 

Find out more

Veliko

09/06/2020

Членовете на Младежкия съвет към Лумос подготвиха кратки съвети към своите връстници – младежи с интелектуални затруднения, за това как да се справят с кризата, породена от Ковид-19. 

Вижте Михаела, Велико, Ели и Теди тук -  Link 

20/07/2018

Историята на Ренета и Рони - Приемната грижа променя живота на уязвимите деца в България. 

Ренета и Рони се срещат с Лумос благодарение на нашия партньор - Фондация „За Нашите Деца“. 

Гледайте тази семейна история тук

06/2018

Велико - "Децата с увреждания могат да правят много неща, независимо къде живеят."

В Деня на способностите ( Ability Day) 2018 в София, България, самозастъпникът на Лумос Велико сподели защо гласът на хората с увреждания като него трябва да бъде чут.

Гледайте тук

30/03/2017

Михаела - Когато мечтите се сбъдват

Михаела, която сега е в средата на 20-те години, има интелектуално увреждане. След като е прекарал известно време в една институция, сега Михаела се застъпва за правата на децата на семейната грижа, приобщаващото образование и младежкото участие. Страстен оратор и адвокат, тя е повлияла на политиците, професионалистите и НПО.

01/08/2016

Закриването на дома в Крушари

Институцията в Крушари е най-голямата за деца с тежки и многообразни увреждания и с най-лошата история в България. Филмът ни показва живота на младите хора, живеещи в институцията, както и посещаването на младите хора в новия си дом. През декември 2015 г. и последният млад човек напуска институцията в Крушари и най-накрая тя е затворена.

01/08/2016

Историята на Соня

Когато бебето на Соня се роди през 2015 г., нейните лекари казват, че няма да може да ходи и тя трябва да го остави в институция на 100 километра. от дома и да бъдат лекувани. Лумос работи три месеца заедно със социалния работник и властите, за да накара Соня да заведе детето си от институцията в дома им, където те сега се подкрепят, ако е необходимо, в тяхната общност.

04/09/2015

Децата се нуждаят от семейства, а не сиропиталища

Дж. К. Роулинг представя нов анимационен филм, в който разкрива положението на 8 млн. деца, живеещи в сиропиталища в целия свят.

10/11/2014

Зад стените

Моля, гледайте и споделете „Зад стените“ – нов, кратък филм от организацията на Дж.К.Роулинг Лумос, който показва, че 25 години след падането на Берлинската стена 8 милиона деца все още живеят зад стените на институции и сиропиталища. Повечето от тях не са сираци.