Велико Великов, от Младежкия съвет на Лумос, взе участие в събитие, част от74-тата сесия на Общото събрания на ООН в Ню Йорк

Домакини на събитието бяха Република България, Европейската комисия и фондация Лумос. От страна на България в събитието участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Велико присъства на събитие: The Social Good Summit, на което успя да се запознае с много мнения по отношение на всички устойчиви цели на развитие, представени от хора от цял свят.

Той бе избран от 800 кандидати да държи така наречения“ Lightening Talk’‘ в ООН :

‘’Ние всички сме свързани, а глобална цел 17 е за партньорството. Аз ще ви помоля сега да станем един голям човек около тези големи цели, които да постигнем заедно. Опитайте да се свържете един с друг сега, по ваш си начин, така че да покажем на най-уязвимите деца и младежи с увреждания, където и да са те, че ние ще направим промяната, но не за тях, а СЪС тях.

Навън, заедно с него, всички хора се събраха около думите му и ‚парашута‘, който носихме от България с глобалните цели.

Той бе поканен в генералното консулство на България и се запозна с Румен Радев и посланика ни Екатерина Захариева. Президентът му каза, че много се радва, че Велико е там и има какво да каже. Пожела му успех. Велико му напомни, че са се срещали по време на церемонията на Спешъл олимпикс.

На срещата: A Goal Within Reach, Велико откри срещата със емоционална реч:

Най-напред искам да кажа че съм тук от името на младежката международна мрежа от самозастъпници в Лумос.

Научих за правата си на 12 г. Сега съм почти на 20. Това е моето 8-годишно пътуване, и аз разбрах, че да няма нито едно дете ‚извън борда‘ е отговорност на всички нас в тази зала дори.

Днес съм тук за да предложа4 лъча светлина, които ще помогнат на най-уязвимите – децата и младите хора с увреждания и в институции да не бъдат зад борда.

1-ия лъч води към подкрепата на семейството, когато то не знае как да се справи с детето си, което има увреждане. Това важи за всяко семейство на всеки континент.

2-ия лъч ще го нарека: Не всичко е пари! Нашата младежка група направи национална кампания Поход на мечтите, за да се чуят гласовете на младите хора и децата от страната.

Нека ви прочета какво написа едно момиче, което е живяло в дом по време на срещата ни:“ Аз мисля, че парите не са най-важното, не са нужни много пари за щастливо детство. Важно е вниманието и човекът, който е до теб да те подкрепя. И това е нужно за всяко човешко същество“

Затова искаме да говорим и го правим, за ролята на всеки в общността да няма деца в институции. Нужна е промяна в главите на хората към децата, младежите с увреждания и в грижа.

3-ия лъч води към най-краткия път да не остане нито един млад човек с увреждания извън борда. Включвайте ни, питайте ни, кой друг може да знае по-добре от нас, какво ни е важно, какво искаме?! Няма друг начин да сте сигурни, че ни помагате истински.

4-ия лъч ни води към моите връстници, които напускат грижа и трябва да заживеят самостоятелно. Ние разбрахме, че всички млади хора имат отговорност за да живеем заедно и да се приемаме. Колко е важна подкрепата в общността за да успява всеки един от нас.