Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария пожелаха успех на младите олимпийци, които ще участват в олимпийските игри Лозана 2020

Българският олимпийски комитет и посолството на Швейцария пожелаха успех на младите олимпийци, които ще участват в олимпийските игри Лозана 2020, на специално събитие в Музея на спорта. Домакини на събитието бяха Стефка Костадинова и посланик Мюриел Берсе Коен, участваха българските участници на предстоящите игри в Лозана, олимпийски и световни медалисти, треньори, журналисти и дипломати.

Младежките олимпийски игри в Лозана ще съберат млади хора в 8 спорта и 16 дисциплини. В игрите ще участват 1880 състезатели от цял свят, включително и 18 български младежа.

След тези, които пожелаха успех беше и Велико Великов от Младежкия съвет на Лумос. Велико е шампион по конен спорт, златен медалист от Спешъл Олимпикс в Лос Анжелис 2015 и Абу Даби 2019, истински пример за хората с увреждания, който показва, че с подходяща подкрепа всичко е възможно.

Велико поздрави участниците, споделяйки своя опит: „Участвал съм в две олимпиади на Спешъл Олимпикс като състезател по конна езда. Спортът е не само медали, а възможност да станеш по-уверен в себе си, да имаш самочувствие и да изживееш невероятни емоции и тръпка. Аз изпитвах и национална гордост да представям страната си, а и да покажа на толкова много хора от цял свят какво МОГА.

Конната езда за мен е начин на живот. Колко много подобрих здравето си, изправената стойка, научих се да мисля едновременно за много неща. Затова съм доброволец в един проект, който помага на деца с увреждания да се подобри цялото им състояние и самочувствие.

Спортът не е само постижения. Имам нови запознанаства, преживявания, пътувания по света. Запознах се благодарение на спорта с невероятен треньор, с който сега работим. Дори и без медали, ти ‚надскачаш себе си‘, всяко усилие е победа за мен.

Какво е медалът за мен? Аз имам няколко златни, сребърен и други отличия от Лос Анжелис и Абу Даби. Медалът е много усилия, мъки, падания, но и характер. Аз съм си аз и не се отказвам.

Децата с увреждания трябва да са приобщени към спорта. Те могат да покажат невероятни резултати, ако им се даде възможност. Важно е да имат достъп до спортния живот, а те ще се запалят като всички други деца, ако има подготвени специалисти да ги включват и насърчават. Всяко тяхно постижение ще бъде рекорд за тях, като мен ще станат по-уверени в себе си, а може и да открият нови приятели.

Пожелавам успех на младежките олимпийски игри през 2020 г. Да участваш на такова състезание е много специално нещо. То вече те прави победител.

Благодаря ви“.