Международна конференция „Деинституционализацията на грижата за деца: Как да инвестираме в промяната?“

Тридневната конференция има за цел да събере на едно място натрупаните до този момент данни, опит, добри практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията (ДИ), като същевременно даде възможност на участващите за рефлексия и дебат. В глобалния контекст на тази реформа събитието ще вземе предвид контекста в рамките на ЕС, като се съсредоточи върху специфичните национални характеристики на реформата и върху преодоляване на липсващия синхрон между наличието на натрупани знания и взимането на решения в ДИ

Конференцията ще представи фактите, свързани с процесите на ДИ, подчинявайки ги на обединяващия въпрос „Как трябва да инвестираме в промяната, произтичаща от ДИ?“

В рамките на конференцията дискусиите ще бъдат подчинени на три основни под-въпроса:

  • До каква степен ДИ създава отношения на привързаност и осигурява необходимите условия за развитие на децата?
  • Къде и как трябва да се правят инвестиции, за да бъдат гарантирани тези взаимоотношения и условия?
  • Кои инвестиции са ефективни и как мерим тяхната ефективност?

Лумос е един от организаторите, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет, Фондация „Сийдър“, УНИЦЕФ, SOS Детски селища, Еurochild, и „Надежда и домове за децата“.

Ръководителят за Европа на Лумос, Ирина Маланчук беше панелист в сесията „Икономически причини за процеса на деинституционализация и финансиране на реформите“, в която запозна участниците с изводите на доклада „Inclusion for all: Achievements and challenges in using EU funds to support community living”. Бисер Спиров, Директор на Лумос за България, фасилитира тематичната сесия за Центровете за настаняване от семеен тип – тема, която стимулира активни дискусии по време на цялата конференция.

Всички участници се обединиха, че затварянето на големите резидентни институции не е краят на процеса, а създаването на система за подкрепа на семействата и достатъчно достъпни и качествени услуги в общността, които да направят резидентите услуги ненужни в почти всички случаи. Нуждата от достоверни данни и проучвания беше подчертана в няколко от дискусиите. Беше обърнато внимание и на важността на участието на самите родители и хора с увреждания, младежи и деца в оценката и планирането на услугите и политиките.

Презентатори

Кевин Браун, директор на Центъра по криминалистика и фамилна психология, Университет на Нотингам; Питър Фугъл, директор клинични служби, Национален център за деца и семейства на Ана Фройд, Великобритания; Чарлз Х. Зеена, професор по психиатрия и педиатрия и заместник-председател по детска и юношеска психиатрия в университета Тулан в Ню Орлеан; Проф. Нейтън А. Фокс, Университет Мериленд, катедра за човешко развитие и количествена методология; Чарлз А. Нелсън III, професор по педиатрия и невронауки, Харвард; Робърт Гилиган, професор по социална работа и социална политика, Trinity College, Дъблин; Проф. Франк Оберклайд, почетен професор по педиатрия, Университет Мелбърн; Д-р Стела Григораш, министър на труда, социалната закрила и семейството на Молдова, 2016-2017; Анди Билсън, професор по социална работа, Университет на Централен Ланкашир, Великобритания.

Участници

В конференцията ще участват експерти със световен изследователски и практически опит в различни области на ДИ. Ще участват над 200 представители на университети и образователни институции, Европейската комисия, държавни структури, международни и местни НПО, доставчици на услуги, специалисти по детски политики и закрила на детето от цяла Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ.

Мнението на родителите и децата ще получи особено внимание.

Ще бъде отделено специално място на млади изследователи в областта на благосъстоянието на децата за представяне на техни данни.