Колумбия и Гватемала се учат от уроците на България

Директорът на Лумос за България, Бисер Спиров, посети Гватемала и Колумбия, за да сподели опита на България в процеса на деинституционализация на грижите за деца - научените уроци и постигнатите резултати. В тези страни също стартира подобен процес поради осъзнаването, че най-доброто място за едно дете е семейството му и на база на доказателствата за негативните ефекти върху децата от израстването в институции.

Опитът, който Лумос представи, се гради на участието на организацията в оценките на децата и родителите по проект „Детство за всички“, подготовката за преместване и извеждане на децата и опита в подобряване на грижата за децата, докато са все още в институцията. Подкрепата и обучението на персонала беше също един от акцентите.

Бисер Спиров сподели много от собствения си опит и с конкретни примери и съвети успя да подкрепи екипите от Латинска Америка да продължат в този сложен и нелек процес, в който всяко дете трябва да получи индивидуална оценка и подкрепа.

Много уроци бяха научени от българския опит и те трябва да се използват, за да подкрепят други държави, които искат да сложат край на една порочна практика за отглеждане на деца и най-вече да развият нов тип система за грижа, така че семействата да имат подкрепата, от която се нуждаят в момент на криза, за да отглеждат собствените си деца, а когато това е невъзможно да има други опции, които са най-близки до семейната среда.