Денят на способностите преобрази пешеходната част на бул. „Витоша" на 18 май 2018 г. в пространство за общуване, забавление и празнуване на възможностите на хората с интелектуални затруднения. Какво се случи в този ден:

ЗНАЧ(К)ИМИ – защото всяко малко нещо е значимо, а сред най-значими са моментите, когато се учим един от друг – да се ценим и познаваме. В шатрата „Знач(к)ими" посетителите се срещнаха с младежите от "Светът на Мария" и Асоциация Аутизъм, които им показаха как да си направят значка или нарисуват камъче.

ВЪЛШЕБНИЦИТЕ НА LUMOS и СОЦИАЛНО КАФЕ – майстори дърводелци, колекционери на таксита, артистични творци художници и редящи 3D пъзели, дори готвачи и баристи – запознайте се с младежите вълшебници от Lumos и социално-ангажираните ученици от Интеракт клуб София -Тангра към Първа английска езикова гимназия. В тази шатра царуваше творчеството и вълшебствата – за да се уверим, че сами творим света, в който живеем.

ДОБРО БЕЗ КРАЙ: СУПЕРГЕРОИТЕ – дали е възможно винаги да бъдем супергерои – не знаем, но знаем, че винаги е възможно да правим добро. В тази шатра минувачите се преобличаха като Железния човек, Тор или Спайдърмен, и получаваха снимка за спомен. Всеки може да е герой – в собствения си живот и в живота на другите!

Защо Ден на способностите? – Защото вярваме, че е важно да празнуваме уменията и способностите ни – да се учим един от друг, да творим заедно, да се мечтаем и да оценяваме всичко, което животът ни е дал.

Само затова ли? – Не, не само, за да празнуваме. А и за да се превърнем в герои. В героите, от които 7000 души в България и техните семейства имат нужда, за да упражняват правата си и да вземат решения в собствения си живот. Поне 7000 са хората у нас, които са поставени под запрещение, заради това, че имат някакво интелектуално или психично-здравно затруднение. Запрещение идва от думата запретен, която означава забранен. Хората, поставени под запрещение, на практика са забранени, зачеркнати. Те не могат да вземат никакви решения за себе си. Цялата им воля и същност са подменени, като властта върху живота им е поставена в ръцете на някой друг. Националната гражданска инициатива 7000 цели приемането на закон, който ще направи тези хора главните герои в техния собствен живот.

#7000липсват

=======

Организатори на събитието: Български център за нестопанско право-БЦНП, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (бализ bapid), Глобална инициатива в психиатрията-София (Комплекс за психичноздравни услуги), Асоциация Аутизъм, Фондация „Светът на Мария" (Maria’s World Foundation) и Фондация „Лумос" (Lumos)

Денят на способностите София 2018 се проведе под патронажа на Кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова.

С участието на: Интеракт клуб София -Тангра към Първа английска езикова гимназия (Interact club Sofia-Tangra FELS)

С подкрепата на: Right Rental, Балдаран.