03/05/2016


1 юни – празник за всички деца

По повод Международния ден на детето Лумос, с подкрепата на Община Варна, организира няколко инициативи, насочени към децата с увреждания и техните връстници. Началото поставихме на 27 май, петък, от 10.00 часа, когато повече от 80 деца от Центровете за настаняване от семеен тип от Варна, Провадия и Долни чифлик се събраха в Планетариума, за да прекарат 1 час потопени в магията на звездното небе. След демонстрацията артистите от Държавен кукления театър - Варна бяха подготвили за тях представление на интерактивен спектакъл-игра „Приказна принцеса”, с участието на атрактивни големи кукли – маски на любими детски герои и приказни феи. Представлението беше последвано от занимателни игри, подходящи за деца с различни затруднения, водени от актьорите от театъра, на откритите площи пред Планетариума. „Вярваме, че децата от Центровете за настаняване от семеен тип трябва да участват във всички дейност и да бъдат на всички места, които посещават връстниците им, да опитват и да се радват на нови неща” заяви Трендафил Меретев, Директор на Лумос България. Нает бе и професионален фотограф, който ще изготви индивидуални фотоалбуми за всяко дете.

Второто събитие, което планираме, ще се проведе на 1 юни в градинката срещу летния театър в Морската градина с начален час 10.30. „В международния ден на детето ще се съберат деца със и без затруднения от семейства и във формална грижа, за да празнуват заедно и да покажат на другите хора в общността, че различието между тях не е преграда да се сприятеляват, да общуват и да споделят обща кауза”, разказа Анета Тенева, специалист „Детско участие” в Лумос. С помощта на нашите партньори - община Варна, „Родители в действие”, училище “Николай Хайтов“ и Комплекс за социални услуги гр. Варна ще се организира бал с маски под надслов: Маски долу! Да се погледнем в очите и да сме заедно!

В първата част на събитието под формата на бал с маски ще се представят основни митове и заблуди по отношение на децата с увреждания от ЦНСТ. Сред участниците ще бъде момчето – победител на „България търси талант”, брейк-танцьорът Пламен Любенов. В даден момент той ще привлече вниманието на всички с танц и с послание към публиката да свали маските и да разбием тези митове. Отново децата ще имат думата и ще кажат, защо смятат, че митовете са неверни, утвърждавайки правото на всяко дете да е себе си и да бъде прието. В рамките на този формат родители, деца, партньори ще се опитват да привличат и случайни минувачи да се включат. Участници са децата и младежите от групата за детско и младежко участие на Лумос, родители, група деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен тип в град Варна, представители на Ученическия съвет и ученици от Гимназията по дървообработване „Николай Хайтов”, деца от Центровете за настаняване от семеен тип в град Добрич и представители на други социални услуги за хора с увреждания.