15/04/2015


Започва продажбата на книгата „Много добър живот“, която цели да промени живота на деца в неравностойно положение в сиропиталища и институции

Лумос приветства публикацията на речта на Дж. К. Роулинг в Харвард, чийто приходи ще отидат директно за работата на организацията за прекратяване на институционализацията на деца.

Една вдъхновяваща реч на Дж. К. Роулинг за провала като мотивация и за силата на въображението е публикувана като книга за първи път днес – 14 април 2015 г., като приходите от продажбата й ще отиват директно в подкрепа на работата на Лумос за промяна на живота на децата в неравностойно положение.
Авторката на „Хари Потър“, която основава Лумос, за да спре институционализацията на деца по света, най-напред изнася речта „Много добър живот“ пред млади висшисти от Харвардския универститет.

Нейните силни думи, относно необходимостта да се възползваме от провала и да използваме нашето въображение, за да станем по-добри, бяха най-гледаната реч на уеб сайта на Харвард, откакто за първи път бяха произнесени през 2008 г. в деня на традиционното връчване на дипломите.

Поради голямото търсене, „Много добър живот“ – Ползите от провала и значението на въображението е публикувана като книга от издателство „Литъл Браун“ (Little Brown).

Приходите от продажбите на книгата ще бъдат поделени по следния начин – 90% ще отидат за Лумос – международна организация, посветила се на това да спре порочната практика децата да бъдат затваряни в институции или в т. нар. „сиропиталища“, останалите 10% ще отидат за финансова подкрепа на Харвардския университет.

За втори път децата в институционална грижа ще се възползват от продажбите на книга на един от най-известните световни и най-продавани автори. Лумос вече получи съществена подкрепа от продажбите на книгата „Приказките на барда Бийдъл“, която Дж. К. Роулинг написа след поредицата за Хари Потър. Според авторката: „Лумос е магията, която създадох в „Хари Потър“, за да носи светлина в отчайващата тъмнина на страшни места. В Лумос това е точно, което правим: ние откриваме скритите зад заключените врати на институциите и забравени от света деца, така че всеки един първо да разбере проблемът, а след това да работи задно с нас за справянето с него.“

Изпълнителният директор на Лумос Джорджет Мълхеър сподели: „Много добър живот е вдъхновяваща книга и ние сме щастливи, че приходите от продажбата й ще подпомогнат нашата работа за промяна на живота на милиони деца в неравностойно положение, които живеят далече от своите семейства. Много подходящо е също така, че част от приходите ще подкрепят Харвард. Университетът е начело на научните работи, което показва, че децата могат да достигнат своя пълен потенциал на развитие – физически, интелектуален и емоционален, когато са отглеждани от любящи и грижовни родители в семейство.“
Има поне осем милиона деца по света, които живеят извън семействата си, в институции и в т. нар. „сиропиталища“. Поне 80% от тях НЕ СА сираци и са там не защото родителите им искат да ги изоставят, а защото смятат, че нямат друга възможност, освен да ги оставят там. Преобладаващата причина е бедност – с родители, които не могат да си позволят медицинска грижа, или образование, или понякога дори – най-обикновеното – да нахранят децата си.

Научните и други изследвания, включително авторитетни трудове на Центъра за развитие на децата в Харвард, показват, че връзката на любящ възрастен с дете засилва невралните връзки в мозъка и оформя неговото развитие. Липсата на такава връзка може да причини сериозни вреди, понякога – необратими, на интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на детето. Сиропиталищата с ниско съотношение на възрастни:деца, не може да осигури постоянно внимание от страна на възрастния. Лумос работи с правителствата като предлага финансиране, за да ги подкрепи в реформата на институционалната грижа. Амбициозната цел на организацията е да сложи край на институционализацията на деца по света до 2050 г.

В книгата „Много добър живот“ авторката, която е основател и пожизнен президент на Лумос, както и патрон на новоучредената фондация „Лумос“ САЩ, насочва вниманието към случки от нейните години след завършването. Тя твърди, че провалът, ако е правилно управляван, може да подейства като „изчистване от несъщественото“.

„Спрях да се преструвам пред себе си, че съм някой друг, а не самата себе си. – пише тя. „И започнах да насочвам цялата си енергия в приключването на единствената работа, която имаше значение за мен.“

Президентът на Харвард – Дрю Джилпин Фоуст каза: „Аз съм чул и прочел много речи по повод завършване, но нито една не е по-вълнуваща и по-запомняща се от тази на Дж. К. Роулинг. Години след нейното посещение в Харвард, хората продължаваха да говорят за това и все още намира вдъхновение в нейното изключителна идея, че да живееш смислен живот, толкова често означава да не се страхуваш да рискуваш провал.“

::За да съвпадне с началото на кампанията на Лумос САЩ, две копия с автограф на „Много добър живот“ са достъпни да бъдат спечелени в онлайн лотария, която продължава до 10 май 2015 г. Вижте нашия уеб сайт за повече информация http://wearelumos.org/
:: За да закупите книгата „Много добър живот“, посетете уеб сайта на Little Brown website].
:: През 2007, Дж. К. Роулинг продаде на търг копие от едно от седемте специални издания на книгата си „Приказки на барда Бийдъл“, която спечели £1.95 милиона за Лумос. През декември 2008 книгата беше публикувана с цел продажбите й да донесат средства на организацията и стана най-бързо продаваната книга през същата година.