14/07/2014


Млади хора с интелектуални увреждания се събират на международна конференция, за да покажат как могат да влияят на решенията и политиките, които касаят техния живот.

ТАЛАНТЛИВИ младежи с интелектуални увреждания ще споделят своите новаторски идеи за убеждаване на политиците и на тези, които правят политиките за подобряване на живота им, по време на голяма международна конференция в Швейцария този уикенд.

Млади хора от България и Чехия ще покажат резултатите от проекти за детското участие, които са осъществени от международната благотворителна организация, създадена от Дж. К. Роулинг – Лумос, работеща за прекратяване на институционализацията на деца.

В уъркшоп по темата за детското застъпничество по време на годишната конференция „Децата като участници за промяна на обществото” в Монтрьо 10 младежи на възраст между 14 и 25 г. ще проучат начините за преодоляване на бариерите пред цялостното участие на децата с интелектуални увреждания във взимане на решенията, които касаят техния живот.

Уъркшопът ще бъде изцяло интерактивен – с рисунки, песни и други средства на изкуството, и ще покаже успешни модели за детско участие, разработени чрез проекта на Лумос „Да превърнем думите в дела” (TWIA).

Младите хора, които ще бъдат съпроводени от своите родители, са членове на група, сформирана от Лумос по проект TWIA, финансиран от Европейските фондове и реализиран в периода 2011 - 2013 г. В резултат от проекта, всички те имат опит като самозастъпници с комуникативни умения, които ще имат възможност да предадат на по-малки деца.

Децата с интелектуални увреждания са най-многобройната група сред един милион деца, които живеят в институции в Европа и осем милиона по света. Лумос подкрепя деинституционализацията, а именно - заместване на институциите и т. нар. сиропиталища със система за грижа в семейна и общността среда. Ние вярваме, че даването на възможност на децата с интелектуални увреждания да изразят своето мнение пред политиците и взимащите решения е изключително важно по отношение на разбирането на техните права, както и за създаването на по-добри политики и висококачествена алтернативна грижа, чиито фокус са нуждите на децата.

Участниците в уъркшопа ще покажат как децата с интелектуални увреждания могат да са напълно приобщени и да участват. (В Европа терминът „интелектуално увреждания” е разпространен повсеместно. Във Великобритания по-често се използва когнитивно увреждане.) Интерактивният подход включва постери, символи, игри и песни, които подканят всички да се присъединят към „пътуването с автобус” към „Мечтаната земя, където ние превръщаме думите в дела”.

Самозастъпниците ще предизвикат въображението на „пътниците” като им дадат възможност да почувстват, разберат и задават въпроси по време на пътуването. Към тях ще се присъедини Шон Уебстър, координатор „Европейски проекти” в „Чейндж” – британска правозащитна организация, ръководена от хора с увреждания. Шон, който има когнитивно увреждане и работи с придружител, е ментор на младежи, които участват в проекта TWIA.

Уъркшопът, които ще се проведе в неделя – 27 юли, ще помогне също така да се установят основните правила на цялото събитие, състоящо се от 26 юли до 2 август, за да се гарантира, че дискусиите на CATS са отворени за всички, включително децата и възрастните с увреждания. Конференцията (CATS) ще бъде посетена от хиляди деца, по-голямата част с увреждания, от целия свят.

В деня от конференцията, посветен на децата като здравни активисти, една от самозастъпниците – Михаела на 25 г., ще работи заедно с Анета Тенева от българския екип на Лумос, за да представи сесия със заглавие „Да погледнем през огледалото за обратно виждане през очите на детето”. Целта на тази сесия е да насърчи възрастните да видят себе си през очите на децата, с които работят.

Друг самозастъпник – Теди на 16 години, сподели: „Много ми харесва тази инициатива на проекта, защото ние, децата – чрез разговори, споделяне и представление, получаваме житейски уроци и се научаваме как да разрешаваме трудностите в живота си. Харесвам усмивките на всички и това, че за малко забравят за проблемите си.”

Нолан Куикли, Директор „Застъпничество и кампании” в Лумос каза: „В Лумос дълбоко вярваме в правото на децата и младите хора с интелектуални увреждания да станат самозастъпници на каузата за подобряване на своя живот. Тяхната гледна точка е била пренебрегвана дълги години и решенията, които ги касаят, са били вземани без да са консултирани с тях.”

Бележки за редакторите:

Лумос е международна неправителствена организация, основана от автора Дж. К. Роулинг, която работи за прекратяване на институционализацията на деца по света. Лумос работи за промяна в образователната, здравната и социалната система за грижи за деца и техните семейства и помага на децата да бъдат преместени от институции в грижа в семейна среда.

Общо 53 европейски държави подписаха декларацията на Световната здравна организация „По-добро здраве – по-добър живот”, която ги задължава да „дадат възможност на децата и младежите с интелектуални увреждания да участват във вземането на решения, относно техния живот”. Лумос създаде проекта „Да превърнем думите в дела” (TWIA), за да помогне за въвеждането на практика на декларацията. Можете да прочетете повече за историята на проекта и за последвалия го проект „Чуйте нашите гласове” тук: http://www.e-include.eu/articles/172-how-child-participation-can-transfo...

Независимата организация CAUX – Инициативи за промяна, която ръководи конферентния център в бившия дворец и хотел Caux над Монтрьо е домакин на конференцията за втора година. Тя е организирана от Инициативи за промяна в партньорство с Тръст „Дете на дете” (Child to Child Trust) и Фондация „Световно образование” (Universal Education Foundation).

За повече информация за Лумос, посетете: www.wearelumos.org

Следвайте ни в Twitter: www.twitter.com/lumos

Присъединете се към нас във Facebook: www.facebook.com/lumos.at.work