Дж. К. Роулинг


Основател и председател на Лумос

Дж. К. Роулинг е родена в Англия и е израснала в граничната област между Англия и Уелс. След дипломирането си от университета, където изучава френски език и класически езици, тя работи на различни места, включително като преподавател и като изследовател за организацията „Амнести Интернешънъл“, където проучва нарушенията на правата на човека във френскоезична Африка. Първата ѝ книга „Хари Потър и Философският камък“ е публикувана през 1997 г., последвана от още шест романа от поредицата „Хари Потър“, всеки от които постига рекордни продажби. По седемте книги са направени осем игрални филма, последният от които излиза на екран през юли 2011 г. Дж. К. Роулинг е носител на няколко отличия и награди, включително Орден на Британската империя, с който е удостоена през 2001 г., и Орден на почетния легион, както и на няколко почетни научни звания. През годините тя е подпомагала редица благотворителни организации, включително One Parent Families (сега Gingerbread ), Центровете „Maggie's“ за онкологични грижи, „Лекари без граници“ и Comic Relief. В продължение на девет години тя е почетен председател на Шотландското дружество за множествена склероза и продължава да финансира научни изследвания, посветени на това заболяване, чрез клиниката „Ан Роулинг“ към Университета на Единбург.

През 2004 г., след като вижда статия във в. „Сънди Таймс“ за деца в институции, чиито легла приличат на клетки, Дж. К. Роулинг решава, че е длъжна да направи нещо за решаването на този ужасен проблем. В резултат на това тя основава благотворителна организация, която впоследствие се превръща в днешната организация Лумос. Тя споделя: „Видях снимката на момче, затворено в своето легло-клетка, и почувствах, че то не разполага с никакви възможности гласът му да бъде чут. Това ме трогна, както нищо друго не ме е трогвало, защото не мога да си представя някой по-безпомощен от дете, което може би страда от умствено или физическо увреждане, държано заключено и изолирано от семейството си. Осъзнаването на положението на тези деца беше шокиращо за мен и това постави началото.“

През 2007 г. Дж. К. Роулинг предлага на търг един от седемте специални екземпляра на книгата „Приказките на барда Бийдъл“, който се продава за 1,95 млн. британски лири, като приходите са дарение за Лумос. Книгата е публикувана през декември 2008 г. с цел приходите от продажбите ѝ също да подпомогнат благотворителната организация и се превръща в най-бързо продаваната книга за годината.