15/06/2017


Lumos pune în valoare vocea tinerilor şi importanţa implicării lor

Pentru copii şi tineri, posibilitatea de a-şi exprima opinia, de a face alegeri, de a fi membri activi ai societăţii este foarte importantă. Prin fiecare alegere sau decizie luată, prin fiecare părere împărtăşită cu semenii sau adulţii, copiii învaţă să fie responsabili, independenţi şi, în acelaşi timp, învaţă să fie deschişi, liberi, creativi, curajoşi.

Vocea copiilor şi tinerilor trebuie să fie auzită, ascultată şi înţeleasă de adulţi. Chiar dacă sunt mici sau au puţină experienţă, copiii şi tinerii văd lumea în felul lor, îşi formează opinii bazate pe realitatea de zi cu zi şi pot aduce o perspectivă nouă asupra lucrurilor şi fenomenelor care-i afectează. Ei pot ajuta adulţii în procesul de creare şi dezvoltare a serviciilor adresate copiilor, spunându-le ce funţionează bine şi ce ar trebui de îmbunătăţit, ei le pot arăta adulţilor care sunt dificultăţile cu care se confruntă sau pot propune soluţii pentru anumite probleme. Trebuie să existe dorinţă şi timp pentru a-i întreba pe copii, a asculta ce au ei de spus şi a ţine cont de opiniile lor.

Pe parcursul lunii iunie, noi promovăm mesajele tinerilor autoreprezentanţi, care au fost plasaţi în instituţii rezidenţiale şi care, cu ajutorul Lumos, au regăsit bucuria de a trăi într-un mediu familial, de a se implica în luarea deciziilor care se referă la viaţa lor. Credem că vocea lor merită să fie tot mai prezentă în societate, iar aceasta depinde şi de noi.

Am întrebat mai mulţi tineri ce înseamnă pentru dânşii participarea tinerilor, de ce este important să fie activi şi să-şi exprime opiniile. Răspunsurile lor ne-au surprins prin sinceritate şi simplitate: