08.07.2019


În perioada 3 – 7 iulie 2019 un grup de membri ai Consiliului Consultativ al Tinerilor Lumos Moldova din Florești Ialoveni, Orhei, UTA Gagauzia și Chișinău s-au întrunit în cadrul Școlii de vară 2019. Reuniunea de 5 zile a fost una utilă pentru cei 20 de participanți, dar și distractivă.

Pe durata activității Școlii de vară participanți au vorbit despre rezultatele activității din ultimul an, și-au consolidat cunoștințele teoretice în domeniul reformei sistemului rezidențial de îngrijire și al dezinstituționalizării, au participat la un șir de sesiuni și ateliere de lucru orientate spre dezvoltarea lor personală atât individuală, cât și ca grup. Majoritatea activităților din cadrul reuniunii au fost moderate de angajați ai Lumos Moldova. În plus tinerii au avut ocazia să discute și cu traineri externi, atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare.

Participanții la Școala de vară au manifestat un interes deosebit față de activitățile organizate de oaspeții din Marea Britanie, reprezentanți ai Proiectului TOPE Jerome Harvey-Agyei și Danielle Morris, care au venit la Chișinău împreună cu Nancy Maguire, coordonator Participarea Copiilor din cadrul Lumos UK. Spre finalul lor tinerii au menționat că aceste activități le-au ajutat să înțeleagă că este important să-și mențină și apere valorile, să nu le fie frică să vorbească despre probleme, să nu se lase bătuți de greutățile și obstacolele pe care le vor întâmpina pe parcursul vieții.

În ultima zi a Școlii de vară membrii Consiliului au definitivat și aprobat planul de acțiuni pentru perioada 2019-2020. Printre activitățile planificate au fost menționate crearea unui website, organizarea și participarea la training-uri privind procesul de dezinstituționalizare, pregătirea materialelor spre utilizare în cadrul acestor activități, etc. Toate acestea ar trebui să contribuie la promovarea reformei sistemului rezidențial de îngrijire și facilitarea tranziției copiilor dezinstituționalizați de la îngrijire rezidențială spre servicii comunitare de îngrijire.

În altă ordine de idei, vorbind despre rezultatele participării la Școala de vară 2019, tinerii au menționat că pe parcursul acestei săptămâni au învățat mai multe despre care ar fi procedura corectă de închidere a unei instituții rezidențiale; să fie realiști, corecți și convingători în ceea ce fac; au aflat cum să povestească istoria lor astfel încât aceasta să nu ”doară” și să ”inspire” alți copii.