124 de specialiști din asistența medicală primară și asistență socială din raionul Fălești au participat la instruirea „Aplicarea instrumentelor standardizate în depistarea precoce a situațiilor de risc, tulburărilor de dezvoltare în rândul copiilor de vârstă fragedă și referirea acestora către serviciile de intervenție timpurie. Lucrul cu părinții în dezvoltarea competențelor parentale” organizată de Lumos Foundation în incinta Consiliului Raional.

Activitatea este parte a proiectului UNICEF Crearea și dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie pentru copiii cu tulburări în dezvoltare și/sau dizabilități, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul KfW, și implementat de Lumos Foundation Moldova. Acesta include instruirea în domeniul intervenției timpurii a medicilor pediatri, specialiștilor din asistența medicală primară și asistența socială, precum și crearea de servicii de intervenție timpurie: a Centrului raional de Intervenție timpurie și a cabinetelor de dezvoltare a copilului la nivel comunitar în raioanele Cimișlia și Fălești. Instruirea de la Fălești a fost planificată pentru două zile și a reprezentat partea întâi a ciclului de instruiri în domeniul respectiv pentru specialiștii din asistența medicală primară și sectorul asistență socială din raionul Fălești.

Salutând participanții la eveniment, președintele Consiliului raional Fălești Vadim Roșca a menționat că specialiștii din regiune „au speranțe și așteptări ca parteneriatul cu Lumos să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor oferite copiilor din raion, precum și la îmbunătățirea procesului de identificare precoce a riscurilor la copiii cu vârsta de până la cinci ani”.

În replică, directorul executiv Lumos Foundation Moldova, Domnica Gînu, a subliniat că acesta reprezintă un nou început pentru organizația noastră și suntem siguri că eforturile conjugate ale noastre vor conduce la atingerea rezultatelor pe care le așteptăm. „Văd oameni dornici de a învăța, de a aplica cunoștințele lor în practică, de a oferi sprijinul necesar pentru a asigura bunăstarea tuturor copiilor, inclusiv celor în situații de risc, și familiilor lor”, a specificat ea.

Instruirea propriu zisă a început cu o trecere în revistă a politicilor curente Lumos cu privire la salvgardare și protecție a copiilor și adulților în situație de risc, protecția datelor cu caracter personal, precum și de prevenire a exploatării și abuzului sexual. Acestea au fost prezentate de Valentina Ghenciu, manager de proiect, lider desemnat de țară privind salvgardarea.

Despre situația la zi în domeniul intervenției timpurii la copil, cadrul legal și normativ existent pentru reglementarea activității serviciilor de intervenție timpurie în țara noastră a vorbit Galina Morari, managerul proiectului Crearea și dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie pentru copiii cu tulburări în dezvoltare și/sau dizabilități. În context, dna G. Morari a vorbit și despre Planul de acțiuni privind dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie pentru anii 2023-2027, care prevede crearea, până la sfârșitul anului 2027, a unui sistem funcțional de servicii de intervenție timpurie, compus dintr-un Centru de intervenție timpurie la nivel raional și cabinete de dezvoltare a copilului la nivel comunitar, în toate unitățile administrativ teritoriale din țară.

În continuare, participanții la instruire au discutat în detalii mai multe aspecte legate de dezvoltarea timpurie a copilului. Ala Holban, medic pediatru, conferențiar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, a vorbit despre particularitățile de dezvoltare a creierului în copilăria timpurie, s-a referit la principiile generale de dezvoltare motorie, cognitivă, emoțională, ale vorbirii și limbajului, precum și la factorii de risc, care afectează dezvoltarea copiilor începând cu cele mai timpurii etape ale vieții lor.

O atenție deosebită în cadrul activității a fost acordată examinării mecanismului de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copilului. După ce au discutat aspecte teoretice, participanții au avut posibilitatea să aplice cele auzite și în practică. Simulând activitatea unei echipe intersectoriale și aplicarea mecanismului de cooperare, aceștia au exersat aplicarea Fișelor de observare a bunăstării copilului. Ulterior, fiecare grup a prezentat rezultatele acestui exercițiu practic celorlalți participanți la instruire.

„Sunt foarte binevenite astfel de activități, care adună împreună reprezentanți din domeniile ocrotirii sănătății și asistenței sociale unde se discută mecanismul de cooperare intersectorială, ne oferă posibilitate pentru schimb de experiențe, de opinii, dar și pentru a ne cunoaște ca ulterior să ne fie mai ușoară cooperarea”, a menționat Șiracean Mihaela, asistent social supervizor din s. Năvârneț, la încheierea instruirii. A susținut colega și Alexandra Osipenco, medic de familie la Centrul de sănătate din s. Călugăr care a mai adăugat că instruirea respectivă „va ajuta să fim mai atenți, să depistăm mai precoce diferiți factori de risc ce pot afecta dezvoltarea copiilor”.

Proiectul UNICEF Crearea și dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie pentru copiii cu tulburări în dezvoltare și/sau dizabilități, susținut financiar de Guvernul Germaniei prin intermediul KfW a demarat în octombrie 2023 și va continua până la 31 martie 2025. Planul de implementare a proiectului prevede crearea de Centre de Intervenție Timpurie la nivel raional, a Cabinetelor de Dezvoltare a Copilului la nivel comunitar, precum și instruirea în domeniul intervenției timpurii a specialiștilor din asistența medicală primară și asistența socială și a tuturor medicilor pediatri din raioanele Cimișlia și Fălești.