Duminică, 29 septembrie 2019, a avut loc ediția a V-ea a Maratonului Internațional Chișinău. Și de această dată echipa Lumos Moldova s-a regăsit printre participanți, alături de mii de amatori ai sportului din circa 50 de tari.

Tineri auto reprezentanți, copii de la Unitatea de Educație Incluzivă din cadrul liceului teoretic ”Petre Ștefănucă”,angajați ai oficiului Lumos, copii ai acestora au constituit echipa de start din acest an. În total la cursele de 1.5, 5 sau 10 km au participat 17 adulți și copii, inclusiv 3 în scaune cu rotile. Fiecare reprezentant al Lumos Moldova a purtat tricou cu logoul organizației imprimat pe față, precum și unul dintre următoarele mesaje, formulate de auto reprezentanți, imprimat pe spate:

Pledez pentru viitorul copilului în familie; Susțin egalitatea de șanse pentru toți copiii; Susțin incluziunea copiilor cu dizabilități; Mă implic pentru promovarea drepturilor copilului.

Cel mai bun rezultat dintre reprezentanții Lumos l-a înregistrat auto reprezentantul Vasile Tudorache, care a ajuns al 7-lea la finișul cursei de 5 km (la ediția din anul trecut rezultatul lui pe aceiași distanță a fost locul 35). Alți 3 auto reprezentanți Lumos au terminat cursa printre primii 75. În total la cursa de 5 km s-au înscris 1043 de participanți.

Pe durata evenimentului auto reprezentanți voluntari, membrii echipei Lumos Moldova au organizat o campanie de sensibilizare și promovare a valorilor organizației, au discutat cu participanții la eveniment și spectatorii prezenți acolo vorbindu-le despre procesele de dezinstituționalizare, educației incluzivă, participarea copiilor, și distribuindu-le materiale informative în acest sens.