„Prea des sunt încălcate drepturile copiilor care vin din medii mai defavorizate, mai ales dreptul la protecție și la opinie”.

De multe ori persoanele mai mari ne spun că avem prea multe drepturi, dar uităm de responsabilități. Uneori au dreptate, uneori nu.”

Sunt unele dintre opiniile cu referire la respectarea drepturilor copiilor expuse de elevii Liceului Teoretic „Petre Ștefănucă” în cadrul unui atelier de lucru organizat de Lumos Foundation Moldova în contextul Inițiativei „Human Rights 75” lansată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu prilejul marcării celei dea 75-a aniversări de la adoptarea Declarației Universale privind Drepturile Omului*.

Cu această ocazie, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), împreună cu Child Advisory Team (CAT), structură consultativă pe lângă organizația Child Rights Connect, a elaborat un chestionar prietenos copiilor menit să identificeopinia acestora privind drepturile omului și respectarea lor. Lumos Foundation este unda dintre organizațiile care s-au implicat în procesul de completare a chestionarelor respective și colectarea opiniilor copiilor și tinerilor cu privire la respectarea drepturilor omului în diferite țări.

În acest context, reprezentanța din Republica Moldova a Lumos Foundation a organizat un atelier de consultare menționat puțin anterior. Găzduit de Serviciul de Asistență Psihopedagogică (SAP) din Ialoveni, acesta a întrunit 21 de copii și tineri, elevi ai liceului. În cadrul atelierului ei au discutat despre Declarație și rolul acesteia în lumea contemporană, au analizat drepturile omului și și-au expus părerile cu privire la care dintre ele sunt cel mai puțin respectate la această etapă. De asemenea, participanții au formulat propuneri cu privire la modalitățile prin care să susțină implementarea și respectarea drepturilor omului, au vorbit și despre dificultățile cu care se confruntă în acest proces.

Cel mai des grupul de copii s-a referit la drepturile copiilor la educație, familie, timp liber, dreptul la opinie și la protecție. De asemenea, participanții au menționat că cele mai mari dificultăți privind respectarea drepturilor țin de discriminare, inegalitate socială, comunicare ineficientă și denigratoare. În cadrul discuțiilor ei s-au atins referit și la schimbările climaterice globale și impactul acestora asupra fiecărui copil.

Informațiile colectate prin intermediul acestui chestionar, care este completat de către copii la nivel global, vor fi utilizate pentru elaborarea unui raport ce urmează a fi făcut public în decembrie 2023, când se vor organiza evenimente de influență majoră, inclusiv la Geneva, consacrate aniversării a 75-a de la adoptarea Declarației Universale privind Drepturile Omului.

*Declarația Universală privind Drepturile Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948 în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.