Vineri, 19 ianuarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului consultativ în domeniul educației incluzive al Ministerului Educației și Cercetării.

În cadrul acesteia s-au discutat prioritățile conținute înProgramul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2024 – 2027 și pașii ce urmează să fie făcuți pentru realizarea prevederilor acestuia. Astfel, se urmărește ca până în 2027 cota copiilor cu dizabilități incluși în învățământul preșcolar să constituie 5% din numărul total de copii la acest nivel de învățământ, 3% din numărul total de copii/tineri incluși în învățământul profesional tehnic și 2% din numărul total de tineri din învățământul superior.

Potrivit ministrului educației și cercetării, Dan Perciun, în anul 2024 vor fi alocate circa 10 mln de lei pentru dotarea centrelor de resurse pentru educația incluzivă. Din aceste mijloace financiare urmează a fi procurat echipament specific, precum și tehnologii asistive de învățare necesare pentru incluziunea cu succes a copiilor cu cerințe educaționale speciael.„Important este să avem rezultatele evaluărilor copiilor care urmează să beneficieze de aceste tehnologii asistive, pentru a evita situațiile când acestea sunt livrate în școli, dar nu pot fi utilizate din simplu motiv că ele nu corespund necesităților copiilor”, a subliniat Dan Perciun.

Participantă al ședință, Domnica Gînu, director de țară Lumos Moldova, a ținut să menționeze că organizația noastră a contribuit la edificarea sistemului de educație incluzivă în țara noastră, fiind direct implicată în elaborarea de politici și regulamente cu privire la educația incluzivă, crearea și dezvoltarea de servicii (cum ar fi centrele de resurse pentru educație incluzivă din școli și serviciile de asistență psiho-pedagogică), a suportului de curs și curiculei pregătirea profesională a specialiștilor din domeniul educației, etc. „Această experiență nu trebuie uitată, ci valorificată”, a subliniat dna D. Gînu.

Dna Vera Balan, director al liceului „Petre Ștefănucă”, din Ialoveni, unde funcționează Unitatea de educație incluzivă, serviciu de incluziunea școală a copiilor cu dizabilități severe, creat cu sprijinul Lumos Foundation, a solicitat, ca în lista școlilor care urmează să beneficieze de echipament și tehnologii asistive să fie inclusă și această instituție de învățământ.

Consiliul consultativ în domeniul educației incluzive al MEC are rolul de a coordona asigurarea accesului la educație a tuturor copiilor. Consiliul examinează proiecte de acte normative, acordă recomandări ministerului în domeniul implementării educației incluzive, precum și consolidează acordarea asistenței externe în acest domeniu.