J.K. Rowling


Fondator și preşedinte al Fundaţiei Lumos

J.K. Rowling s-a născut în Anglia și a crescut într-un comitat situat la graniţa dintre Anglia și Țara Galilor. După absolvirea universităţii, unde a studiat limba franceză și limbile clasice, a avut mai multe locuri de muncă, inclusiv activând în calitate de profesoară, apoi cercetătoare la Amnesty International, pentru care a investigat încălcarea drepturilor omului în ţările francofone din Africa. Prima sa carte – „Harry Potter și piatra filozofală” – a fost publicată în anul 1997, după care au urmat alte şase cărţi în seria Harry Potter, toate având vânzări record. Cele şapte romane au fost ecranizate în opt filme, ultimul din ele fiind lansat în iulie 2011. J.K. Rowling a primit mai multe premii și distincţii, inclusiv Ordinul Imperiului Britanic în anul 2001 și gradul de Cavaler al Legiunii de Onoare, precum și numeroase titluri onorifice. De-a lungul anilor, ea a sprijinit mai multe organizaţii de caritate, inclusiv „One Parent Families” (în prezent „Gingerbread”), centrele de îngrijire a bolnavilor de cancer „Maggie's Centres”, „Medici fără frontiere” și „Comic Relief”. Timp de nouă ani a patronat Societatea de Scleroză Multiplă din Scoţia și continuă să finanţeze cercetarea în acest domeniu prin intermediul Clinicii Anne Rowling de la Universitatea Edinburgh.

În anul 2004, după ce a citit un articol apărut în ziarul „Sunday Times” despre copiii din instituţiile rezidenţiale, ţinuţi imobilizați în paturi asemănătoare unor cuşti, J.K. Rowling s-a simţit obligată să se ocupe de această problemă gravă. Ca urmare, ea a înfiinţat organizaţia de caritate, care a devenit apoi Lumos. Ea a afirmat: „Am privit fotografia băiatului aflat în patul-cușcă și am simţit că el nu poate face absolut nimic. Acest lucru m-a afectat în mod deosebit, deoarece cred că nimeni nu este mai neputincios decât un copil, probabil având dizabilitate mintală sau fizică, ţinut undeva departe de familia sa. A fost o constatare care m-a şocat foarte mult, şi de acolo a început totul.”

În anul 2007, J.K. Rowling a vândut la licitaţie un exemplar al uneia din cele şapte ediţii speciale ale „Poveştilor bardului Beedle”, prin care a obţinut suma de 1,95 mil. lire sterline pentru Lumos. În decembrie 2008 cartea a fost publicată pe scară largă, în folosul fundaţiei de caritate, devenind cartea cu cea mai rapidă vânzare din acel an.