Miercuri, 20 decembrie, în sala de conferințe a Consiliului Raional Florești a avut loc Conferința regională „Dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie la copii în raionul Florești. Rezultate și perspective”. La eveniment au participat specialiști din domeniul asistenței medicale primare, medici pediatri, angajați ai serviciilor de intervenție timpurie, reprezentanți din domeniul asistenței sociale, autorități publice locale din raioanele Florești, Ialoveni, Cimișlia, Fălești, precum și reprezentanți ai Lumos Foundation Moldova.

Salutând participanții, președintele raionului Florești Vasile Tîltu a ținut să menționeze că domeniul dezvoltării și consolidării serviciilor de intervenție timpurie la copii este o prioritate pentru raionul pe care îl conduce. „Acum 5 ani, când Lumos a venit cu inițiativa de a ne sprijini în crearea unui Centru de Intervenție Timpurie la copii, autoritățile am avut inspirația și voința necesară de a intra în acest parteneriat”, a specificat dl V. Tîltu. „Astăzi suntem bucuroși că putem împărtăși experiența în domeniu și rezultatele înregistrate în lucrul cu acești copii minunați și părinții lor”, a subliniat președintele raionului.

La rândul său, Domnica Gînu, director de țară pentru Moldova a Lumos Foundation UK, a mulțumit autorităților din Florești pentru receptivitatea, pasiunea și implicarea de care au dat dovadă la implementarea acestui proiect. „Pentru a face lucruri bune este nevoie să coincidă mai mulți factori: deschiderea autorităților, disponibilitatea de resurse umane și financiare, și, desigur, dorința de a produce schimbarea”, a menționat dna D. Gînu. „Suntem bucuroși că aici, la Florești, toate acestea au coincis și am reușit, împreună, să aducem aceste servicii atât de necesare mai aproape de cei care au nevoie de ele, in special copiii mici, copiii cu diverse stări de dezvoltare, copiii cu întârzieri in dezvoltare și dizabilități, și familiile lor”, a subliniat directorul Lumos Foundation Moldova.

În continuare raportorii au vorbit despre reușitele și provocările legate de crearea și dezvoltarea sistemului integrat de servicii de intervenție timpurie la copii, experiențele acumulate și lecțiile învățate în baza exemplului raionului Florești, s-au referit la fiecare element al sistemului și funcționarea acestora ca parte integrantă a acestuia.

„Ceea ce a început acum 5 ani, când am început lucrul asupra creării Centrului de Intervenție Timpurie la copii și, ulterior, inaugurarea acestuia, a contribuit la faptul că astăzi avem un Plan de acțiuni privind dezvoltarea sistemului de servicii de intervenție timpurie la copii pentru anii 2023-2027, având la bază modelul creat, dezvoltat și implementat de noi toți împreună aici, în raionul Florești”, a menționat Galina Morari, managerul proiectului Intervenția Timpurie implementat de Lumos Foundation în Republica Moldova.

Directorul Centrului de Intervenție Timpurie Tamara Ababii a împărtășit cu participanții succesele înregistrate în lucrul cu picii în vârstă de până la 5 ani și părinții lor, despre vieți și destine schimbate datorită funcționării acestuia. „Bucuria pe care o vezi în ochii părintelui unui copil care până nu demult nu putea vorbi, nu reacționa la vocile din jur, iar acum merge la grădiniță împreună cu semenii lui, este de nedescris. Și atunci când ești parte a unor asemenea momente, înțelegi cât de importantă și valoroasă este munca pe care o faci”, a specificat dna T. Ababii.

Printre vorbitorii la eveniment au fost, de asemenea, reprezentanți ai Centrului medicilor de familie din orașul Florești, secției Protecția Copilului și Familiei din cadrul Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei, Direcției Generale Educație a raionului Florești, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Încredere” din cadrul Centrului medicilor de familie Florești, precum și adolescenți voluntari de la Centrul de sănătate prietenos tinerilor.

Mihai și Cătălina, voluntarii de la Centrul „Încredere”, au îndemnat specialiști participanți la conferință să ofere cât mai multă atenție copiilor și părinților / îngrijitorilor acestora, asigurându-se că procesele care încep în cabinetul de dezvoltare a copilului, centrul de intervenție timpurie, instituțiile de educație timpurie incluzive și celelalte servicii create pentru a răspunde necesităților copiilor în situație de risc au continuitate și în familii. „La fel cum noi, adolescenții, suntem mai receptivi la informațiile recepționate din partea semenilor noștri, așa și adulții părinți ar fi mai receptivi la exemplele, experiențele și practicile împărtășite de alți părinți,” au subliniat tinerii.

Partea a doua a conferinței a inclus și o vizită la Centrul de Intervenție Timpurie Florești, unde participanții au văzut „pe viu” activitatea specialiștilor, au avut posibilitatea de a discuta cu aceștia și de a afla mai multe detalii despre organizarea și funcționarea lui.