19/10/2016


На 7 октомври 2016 г. по случай Световния ден на усмивката Община Добрич и Лумос организираха празник под наслов „Направи добро. Накарай някого да се усмихне”. Участници в празника бяха деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен тип за деца с и без увреждания, деца и младежи от социални услуги в общността, деца от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и всички, които дойдоха, за да празнуват с нас и да ни покажат най-чаровните си усмивки.

Програмата включваше музика и детски песни, трима аниматори, които забавляваха децата, балони за всички с надпис „Направи добро. Накарай някого да се усмихне “ и много веселба и усмивки. Събитието завърши с пускане на балоните, които полетяха в небето, за да разпространят посланието. Деца от целодневните детски градини „Пролет“, „Слънчице“, „1-ви юни“, „Радост“, „Звездица“, „Весела“, „Звънче“ и ученици от ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Йордан Йовков“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Димитър Талев“ в Добрич бяха подготвили рисунки с усмивки, които подариха на своите приятели от социалните центрове за спомен от празника.

По същото време Центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания също бяха украсени с балони с посланието, а за децата, които не можаха да се присъединят към празнуващите на площада се организираха малки тържества в самите къщички. „Нека да отпразнуваме заедно Световния ден на усмивката по най-добрия начин – като подарим усмивка на някой друг.” - призова Снежана Ванкова, ръководител на екипа на Лумос в Добрич и поясни, че „събитието е част от усилията на Лумос в сътрудничесто с община Добрич да помогне на децата, настанени в центровете за настаняване от семеен тип да се почувстват част от добричкото общество, да се забавляват заедно с връстницитие си и да се усмихват повече”.