20/03/2015


Като част от международната кампания на ООН „Да нарисуваме увреждането“ (#Draw Disability Campaign), групата за детско участие към Лумос и професионална гимназия по дървообработване „Н. Хайтов“ Варна организират събитие, в което ще участват деца с увреждания от общността и ученици от гимназията – техни връстници без увреждания. С помощта на доброволци - студенти от ТУ Варна, специалност „Социален мениджмънт“, децата ще се опитат да нарисуват увреждането така, както го виждат и усещат. Събитието ще се проведе на 21 март 2015 г. от 10.00 часа на територията на професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Н. Хайтов“.

Събитието ще започне с дискусия на младите хора с и без увреждания и ще подължи с подготовката на изображенията, за които ще се използват различни материали и техники.

„В този ден децата със специални образователни потребности ще са експертите. Те най-добре знаят какви прегради срещат, затова ще питаме тях. Всички деца ще имат възможност да се изразят чрез рисуването, а родители, учители и студенти ще общуват помежду си, в подкрепа на децата. Такива събития в учебно време разчупват училищната среда и култура, а това дава ново самочувствие на децата и запомнящо се преживяване и опит.“ - пояснява Анета Тенева, специалист „Детско участие“ във Фондация Лумос.

Крайният срок за предаването на всички рисунки е 15 юли 2015 г., като след тази дата широката общественост ще бъде поканена да гласува за любимите си рисунки онлайн. Окончателно избраните 30 рисунки от цял свят ще бъдат изложени в кулоарите на 70-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

„С нашите рисунки и среща децата и възрастните в училище ще разберат по-добре проблемите на децата с увреждания и според мен, това ще стане най-лесно като ни питат нас. Като изпратим рисунките си по света, бихме могли да помогнем да се промени отношението към много други деца с увреждания, защото където и да са те по света, имаме еднакви трудности и проблеми в училище.“ - Велико, координатор на събитието и самозастъпник за деца с интелектуални затруднения.

Лумос работи с млади замозастъпници с интелектуални увреждания от 2012 година, като се стреми да развива автентично участие на децата с интелектуални затруднения от семейства или институции, подкрепя ги да изразяват мнение, консултира се е тях по важни за тях въпроси и ги окуражава да се превръщат в уверени млади хора, които могат да се застъпят за собствените си права.